• Zasób 10

    Szary kontrast

  • Zasób 12

    Zaznacz linki

  • Zwiększ font

  • Zasób 11

    Normalny font

  • Zmniejsz font

  • Wysoki kontrast

  • Zrestartuj ustawienia

Zamknij WCAG

Kultura – Interwencje 2023 – dofinansowanie zadania pn. „Powidlaki 2023 – tradycja zaklęta w śliwce.”

01 września 2023

Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie otrzymał dofinansowane ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2023 na realizację zadania pn. „Powidlaki 2023 – tradycja zaklęta w śliwce.”

„Powidlaki” to wydarzenie cykliczne, swoimi początkami sięgające lat 90-tych, które nawiązuje do kilkuwiekowej tradycji wysmażania powideł śliwkowych w miedzianym kotle bez dodatku jakiejkolwiek substancji słodzącej.
W tym roku organizowana jest XXVI edycja tego wydarzenia.

W ramach projektu zostaną zrealizowane następujące działania:
1. Zostanie zbudowana powidlarnia, czyli miejsce zadaszone z paleniskiem i wielkim miedzianym kotłem. Powidła smażone będą na żywo przez powidlarzy – osoby, które od lat specjalizują się w tej profesji.
2. Zostanie przeprowadzony konkurs kulinarny na „Najlepszy produkt ze śliwką” w trzech kategoriach oraz na najlepszy wystrój stoiska promocyjnego.
3. Odbędą się koncerty muzyczne uczniów szkół z terenu gminy Krzeszów, uczestników zajęć GOK, zespołów obrzędowych i śpiewaczych. Wydarzenie zakłada również koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej.

Uzupełnieniem imprezy, a jednocześnie dodatkową atrakcją będą stoiska artystów wielu dziedzin, którzy od lat przybywają na krzeszowskie „Powidlaki” by zaprezentować swój dorobek, w szczególności są to rzeźbiarze, rękodzielnicy, malarze, rysownicy, wikliniarze, czy też twórcy muzyki ludowej wielu pokoleń.

Nadrzędną wartością jaka przyświeca od wielu lat organizacji „Powidlaków” jest kultywowanie tradycji, promocja całego bogactwa kulturowego i historycznego Krzeszowa i okolic. Przewidywana liczba odbiorców to około 10 tysięcy widzów.

 

Celem projektu jest:
– utrzymanie wielowiekowej tradycji wytwarzania powideł bez dodatku jakiejkolwiek substancji słodzącej, przedstawienie całego procesu smażenia powideł w miedzianym kotle, możliwość degustacji powideł podczas imprezy;
– promocja grup formalnych i nieformalnych działających w dziedzinie kulinariów, tworzących dania regionalne o najwyższych walorach smakowych;
– zorganizowanie konkursu kulinarnego na „Najlepszy produkt ze śliwką”, w którym weźmie udział około 150 osób (25 grup formalnych i nieformalnych, kół gospodyń wiejskich, oraz stowarzyszeń); konkurs oceniany będzie przez osoby (jury) kompetentne w dziedzinie kulinariów oraz będzie polegał na ocenie najlepszego produktu ze śliwką w kategoriach: danie główne, nalewka na bazie śliwek oraz powidło śliwkowe;
– w programie artystycznym wezmą udział dzieci i młodzież ze szkół z terenu gminy Krzeszów, grupy wokalne i instrumentalne podtrzymujące tradycje ludowe, wykonujące utwory w klasycznych jak i nowoczesnych aranżacjach;
– stworzenie wystaw prac rękodzielników z różnych dziedzin sztuki w jednym miejscu: od malarstwa po rękodzieło, rzeźbę, wikliniarstwo, garncarstwo, po kilkadziesiąt stoisk promocyjnych z daniami regionalnymi grup biorących udział w konkursie kulinarnym;
– wzmocnienie tożsamości społecznej i kulturowej mieszkańców; pokazanie wielkiego bogactwa, które drzemie w tak niewielkiej miejscowości (obecnie gmina liczy ok. 4,5 tys. mieszkańców); docenienie pracy grup formalnych i nieformalnych promujących kulturę ludową tego terenu;
– szerzenie tradycji ludowej wśród młodego pokolenia, poprzez występy artystyczne na scenie, zaangażowanie w tworzeniu wspólnego dzieła;

Rezultaty:
– aktywizacja mieszkańców wsi, zaangażowanie i tworzenie wspólnego dzieła jakim jest kultywowanie lokalnych tradycji;
– udział 25 grup (około 150 osób) w promocji kultury ludowej poprzez przygotowanie stoisk z produktami lokalnymi oraz wzięcie udziału w konkursie kulinarnym na „Najlepszy produkt ze śliwką”;
– produkty przygotowane przez osoby biorące udział w konkursie będą objęte działaniami promocyjnymi i staną się bardziej rozpoznawalne w lokalnym środowisku i poza nim.