
II dzień ferii – „Pączki i faworki robimy, kucharzyć się uczymy” – warsztaty kulinarne z KGW Łazów
Faworki zawijamy, pączki nadziewamy i Tłustego Czwartku wyglądamy! – warsztaty kulinarne z KGW Łazów
Nasi Drodzy Przyjaciele, pragniemy Wam zaprezentować fotorelację z drugiego dnia ferii Nasze wtorkowe zajęcia przybrały formę warsztatów kulinarnych
Rękawy zakasaliśmy i do wałkowania ciasta się zabraliśmy
Panie z Koła Gospodyń zdradziły nam swoją recepturę na chrupiące faworki i pulchne pączki Wszyscy poznaliśmy zasadę robienia tzw. rozczynu, który potrzebny jest, aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło
Gdy ciasto na pączki w ciepełku wyrastało, już na stolnicach kolejne się wałkowało A mowa tu o cieście na faworki, potocznie zwanym chrustem
Kolejnym etapem w robieniu faworków było wykrajanie paseczków przy pomocy kuchennego radełka. Zabawy przy tym było co nie miara, a nauka zawijania chrustu szła nam jak z płatka
Gdy Panie z KGW pączki w kuchni smażyły, my seans filmowy sobie urządziliśmy Zamiast popcornu faworki chrupaliśmy i dalsze losy „Kota w butach” poznawaliśmy
A na zakończenie troszeczkę pączków pokosztowaliśmy
i kolorowanki malowaliśmy
Dziękujemy serdecznie Paniom z KGW Łazów za tę kulinarną przygodę Dziękujemy: Pani Iwonie Łaszcz, Pani Bożenie Kowalczyk, Pani Linie Piłat i Pani Przewodniczącej Monice Budzyńskiej za ogromne zaangażowanie, poświęcony czas i okazaną nam cierpliwość