• Zasób 10

    Szary kontrast

  • Zasób 12

    Zaznacz linki

  • Zwiększ font

  • Zasób 11

    Normalny font

  • Zmniejsz font

  • Wysoki kontrast

  • Zrestartuj ustawienia

Zamknij WCAG

II dzień ferii – „Pączki i faworki robimy, kucharzyć się uczymy” – warsztaty kulinarne z KGW Łazów

25 lutego 2025

Faworki zawijamy, pączki nadziewamy i Tłustego Czwartku wyglądamy! – warsztaty kulinarne z KGW Łazów ‍

Nasi Drodzy Przyjaciele, pragniemy Wam zaprezentować fotorelację z drugiego dnia ferii Nasze wtorkowe zajęcia przybrały formę warsztatów kulinarnych ‍ Rękawy zakasaliśmy i do wałkowania ciasta się zabraliśmy

Panie z Koła Gospodyń zdradziły nam swoją recepturę na chrupiące faworki i pulchne pączki Wszyscy poznaliśmy zasadę robienia tzw. rozczynu, który potrzebny jest, aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło

Gdy ciasto na pączki w ciepełku wyrastało, już na stolnicach kolejne się wałkowało A mowa tu o cieście na faworki, potocznie zwanym chrustem

Kolejnym etapem w robieniu faworków było wykrajanie paseczków przy pomocy kuchennego radełka. Zabawy przy tym było co nie miara, a nauka zawijania chrustu szła nam jak z płatka

Gdy Panie z KGW pączki w kuchni smażyły, my seans filmowy sobie urządziliśmy Zamiast popcornu faworki chrupaliśmy i dalsze losy „Kota w butach” poznawaliśmy A na zakończenie troszeczkę pączków pokosztowaliśmy i kolorowanki malowaliśmy

Dziękujemy serdecznie Paniom z KGW Łazów za tę kulinarną przygodę ❤ Dziękujemy: Pani Iwonie Łaszcz, Pani Bożenie Kowalczyk, Pani Linie Piłat i Pani Przewodniczącej Monice Budzyńskiej za ogromne zaangażowanie, poświęcony czas i okazaną nam cierpliwość