• Zasób 10

    Szary kontrast

  • Zasób 12

    Zaznacz linki

  • Zwiększ font

  • Zasób 11

    Normalny font

  • Zmniejsz font

  • Wysoki kontrast

  • Zrestartuj ustawienia

Zamknij WCAG

Kolorowe kramarze na „Powidlakach 2022”

22 września 2022

Czym byłyby „Powidlaki” bez kolorowych kramarzy⁉️😉

Plac Targowy pomimo deszczowej pogody, aż tętnił życiem 🤩🥳 Liczni wystawcy jak zwykle nie zawiedli i tłumnie przyjechali na krzeszowskie tereny, aby zaprezentować swoje wyjątkowe wyroby i usługi, pochwalić się swoją twórczością 🖼🧸🍯🍭

Honorowe miejsce wśród wszystkich stoisk piastowała Powidlarnia, w której to dzielni powidlarze od wczesnych godzin porannych smażyli powidła ciągle mieszając kopyścią, aby nie złapać „kocura” 😼👨‍🍳👨‍🍳

W Powidlarni smażą się powidła ze śliwek węgierek według starej receptury 📜📜📜 Mają niepowtarzalny smak, bo są smażone w całości razem z pestką. Przez cały czas smażenia Powidlarze muszą mieszać śliwkową pulpę aby nie dopuścić do przypalenia 🔥🔥🔥

Jest to ciężka i żmudna praca wymagająca wprawy i cierpliwości, gdyż proces smażenia trwa niekiedy nawet dobę – do momentu uzyskania konsystencji powideł. Gotowość powideł sprawdza się metodą na odwróconą kopyść. Kiedy z odwróconej kopyści powidła nie spadają, oznacza to, że są dobrze wysmażone i gotowe do spożycia 👌👌👌

Tegoroczne zbiory śliwek były bardzo obfite i zdrowe, stąd też powidła śliwkowe smakowały wybornie 😋😋😋 Sponsorem śliwek do wyrobu powideł już od wielu lat jest Pan Zbigniew Pudełko z Kamionki-Kolonii – dziękujemy! 💜