Jak co roku, celem Konkursu było kultywowanie tradycji wytwarzania potraw regionalnych, promocja produktów lokalnych i tradycyjnych, kreowanie Podkarpacia jako województwa silnie wspierającego wytwarzanie, ochronę i promocję żywności wysokiej jakości oraz promocja
dobrych praktyk związanych z produktami lokalnymi.
Konkurs był przeprowadzony w następujących kategoriach:
Kategoria A – Potrawa / produkt ze śliwką (produkty jarskie, mięsne, przetwory, ciasta, zupy itp.)
Kategoria B – Nalewka na bazie śliwek
Kategoria C – Powidło śliwkowe
W konkursie wzięło udział 25 podmiotów. Jury po dokonaniu oceny i zliczeniu punktów wyłoniło następujących laureatów:
Kategoria A: potrawa/ produkt ze śliwką
1 miejsce – KGW „Sąsiadki” w Krzeszowie Dolnym
2 miejsce – KGW „Jacianki” z Jaty
3 miejsce – KGW „Radość” w Bystrem
Kategoria B – nalewka na bazie śliwek
1 miejsce – KGW Koziarnia II
2 miejsce – KGW „Sąsiadki” w Krzeszowie Dolnym
3 miejsce – KGW Koziarnia I
Kategoria C – Powidło śliwkowe
1 miejsce – KGW Koziarnia II
2 miejsce – KGW Krzeszów
3 miejsce – KGW Podolszynka Plebańska
Nagrodę specjalną za „Najpiękniejsze stoisko” otrzymało KGW Naklik.
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, za ogromne zaangażowanie, pracowitość, przygotowanie pysznych potraw.
