• Zasób 10

    Szary kontrast

  • Zasób 12

    Zaznacz linki

  • Zwiększ font

  • Zasób 11

    Normalny font

  • Zmniejsz font

  • Wysoki kontrast

  • Zrestartuj ustawienia

Zamknij WCAG

Konkurs Kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką” – „Powidlaki 2022”

17 września 2022

Konkurs kulinarny na „Najlepszy Produkt ze Śliwką” pod honorowym patronatem Starosty Niżańskiego Roberta Bednarza i Wójta Gminy Krzeszów Stanisława Nowakowskiego, odbył się 11 września 2022 r. podczas tegorocznej edycji „Powidlaków” i adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu województwa podkarpackiego i okolic ‍‍‍

Konkurs ten od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wytwórców produktów lokalnych i tradycyjnych, dzięki czemu jest również doskonałą okazją do promocji regionu i jego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego

Konkurs podzielony był na 3️⃣ kategorie:

✅ Potrawa/produkt ze śliwką

✅ Nalewka na bazie śliwek

✅ Powidło śliwkowe

Uczestnicy konkursu kulinarnego w 2022 r.:

1. Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów

2. Koło Gospodyń Wiejskich Koziarnia I

3. Koło Gospodyń Wiejskich Podolszynka Plebańska

4. Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka

5. Koło Gospodyń Wiejskich Koziarnia II

6. Stowarzyszenie Twórców Kultury i Folkloru Ziemi Krzeszowskiej – Grupa „Koziarnianki”

7. Koło Gospodyń Wiejskich Łazów

8. Stowarzyszenie „Młode Krzeszowianki”

9. Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów Dolny

10. Koło Gospodyń Wiejskich w Jasienniku Starym

11. Koło Gospodyń Wiejskich Bukowina

12. Koło Gospodyń Wiejskich „Borowiczanki” w Harasiukach

13. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazorach

14. Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku

15. Stowarzyszenie „Trzy Kurzyny”

16. Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Tanewskiej

17. Stowarzyszenie „EKOGAL”

18. KGW „Zalesianki” w Zalesiu

19. KGW Glinianka

Skład komisji konkursowej:

Jerzy Nogal – przewodniczący komisji

Bożena Klekacz – członek komisji

Elwira Nowak – członek komisji

Mirosław Kościelski – członek komisji

Wawrzyniec Tutka – członek komisji

Komisja konkursowa po dokonaniu oceny i zliczeniu punktów wyłoniła następujących laureatów:

Kategoria I – Potrawa / produkt ze śliwką

miejsce – Stowarzyszenie „Młode Krzeszowianki”

miejsce – KGW Łazów

miejsce – KGW Koziarnia II

Kategoria II – Nalewka na bazie śliwek

miejsce – KGW Koziarnia II

miejsce – KGW Bukowina

miejsce – KGW Krzeszów

Kategoria III – Powidło śliwkowe

miejsce – Stowarzyszenie „Młode Krzeszowianki”

miejsce – KGW Krzeszów

miejsce – KGW Kamionka

Nagroda specjalna za wystrój stoiska: Stowarzyszenie „Młode Krzeszowianki”.