Konkurs kulinarny na najlepszy produkt ze śliwką – POWIDLAKI 2019 Krzeszów Edycja XXIII
POWIDLAKI 2019
Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
„Najlepszy produkt ze śliwką”
Pod honorowym patronatem Wojewody Podkarpackiego
oraz Marszałka Województwa Podkarpackiego
- Informacje podstawowe
- 1
- Organizatorami Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Najlepszy produkt ze śliwką” zwanego dalej Konkursem są: Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie oraz Gmina Krzeszów.
- 2
Celem Konkursu jest kultywowanie tradycji wytwarzania potraw regionalnych, promocja produktów lokalnych i tradycyjnych, kreowanie Podkarpacia jako województwa silnie wspierającego wytwarzanie, ochronę i promocję żywności wysokiej jakości, oraz promocja dobrych praktyk związanych z produktami lokalnymi.
- 3
Konkurs przeprowadzony będzie w następujących kategoriach:
Kategoria A – Potrawa/ produkt ze śliwką (produkty jarskie, mięsne, przetwory, ciasta, zupy itp.)
Kategoria B – Nalewka na bazie śliwek
Kategoria C – Powidło Śliwkowe
- 4
Każdy z uczestników Konkursu może zgłosić do oceny konkursowej po jednym produkcie w każdej kategorii (jeden podmiot może zgłosić maksymalnie 3 produkty).
- 5
- Rywalizacja konkursowa będzie polegać na przygotowaniu w dniu 15 września 2019 r. we własnym zakresie stoiska z produktami zgłoszonymi do Konkursu.
- Ocenie podlegać będzie:
– estetyka nakrycia stołu (1 – 5 pkt)
– smak i pomysłowość przygotowanych potraw (1-10 pkt)
– opis słowny prezentowanych produktów (1-5 pkt)
- Organizator zapewni stoisko wyposażone w stół, ławkę i dostęp do prądu. Ze względów organizacyjnych liczba osób reprezentujących dany podmiot na stoisku nie może przekraczać 5 osób.
- Organizatorzy dopuszczają możliwość prezentacji i degustacji poza konkursem na przygotowanym stoisku innych produktów wytwarzanych przez dany podmiot.
- Uczestnicy Konkursu
- 6
Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu Województwa Podkarpackiego.
III. Zasady Konkursu
- 7
Konkurs odbędzie się w dniu 15 września 2019 r. (niedziela) na Placu Targowym w Krzeszowie podczas obchodów imprezy kulturalnej „Powidlaki 2019″.
- 8
- Aby wziąć udział w Konkursie należy:
– do dnia 29 sierpnia 2019 r. włącznie przesłać wypełnioną czytelnie i podpisaną kartę zgłoszeniową
w wersji papierowej na adres: Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie, ul. Rynek 9, 37 – 418 Krzeszów, lub drogą mailową na adres: sekretariat@krzeszow-gok.pl, ( w przypadku wysłania karty/skanu dokumentów pocztą elektroniczną oryginały należy dostarczyć Organizatorowi w Dniu konkursu.
– w dniu 15 września 2019 r. przygotować stoisko z produktami zgłoszonymi do Konkursu. Komisja konkursowa rozpocznie pracę o godzinie 12.00
- Zgłoszenie do konkursu będzie jednoznaczne z akceptacją niniejszego Regulaminu.
- Spośród wytypowanych do Konkursu potraw/ produktów Komisja Konkursowa powołana przez Organizatorów w trzech kategoriach wybierze trzy najwyżej ocenione potrawy/ produkty. W celu wyłonienia laureatów Komisja oceni produkty konkursowe według kryteriów wymienionych w § 5 pkt. 2.
- Liczba miejsc w Konkursie jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Maksymalna ilość uczestników 25 grup.
- 9
Skład Komisji Konkursowej podany będzie w dniu Konkursu.
- Nagrody
- 10
- W trzech kategoriach przewidziane są trzy nagrody główne (I, II i III miejsce).
- Uczestnicy, którzy nie zajęli miejsc otrzymają nagrody pocieszenia.
- Organizator zastrzega sobie możliwość przyznania wyróżnień, jeżeli Komisja Konkursowa wyrazi taką wolę.
- Postanowienia końcowe
- 11
Dane osobowe uczestników konkursu będą przetwarzane przez organizatorów wyłącznie do celów związanych z prowadzeniem konkursu przy zachowaniu zasad określonych w ustawie z dnia 10 maja 2018 r.
o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2018 r. poz. 1000).
- 12
Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na umieszczenie zdjęć zawierających wizerunek uczestników konkursu w publikacjach i stronach internetowych organizatorów konkursu w celach promocji ich działalności.
- 13
Biorący udział w konkursie przyjmują i w pełni akceptują zasady konkursu zawarte w regulaminie.
- 14
Przedstawicieli podmiotów biorących udział w konkursie prosimy o posiadanie w dniu Konkursu dowodu osobistego
- 15
W sprawach nieregulowanych niniejszym regulaminem rozstrzygają organizatorzy.
Karta zgłoszenia do Konkursu 2019
Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego 2019 OK
oświadczenie woli POWIDLAKI 2019