• Zasób 10

    Szary kontrast

  • Zasób 12

    Zaznacz linki

  • Zwiększ font

  • Zasób 11

    Normalny font

  • Zmniejsz font

  • Wysoki kontrast

  • Zrestartuj ustawienia

Zamknij WCAG

Wyniki Konkursu Kulinarnego 2019

17 września 2019

15 września podczas imprezy „POWIDLAKI 2019” odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką”. Zachęcamy do zapoznania się z protokołem z posiedzenia Komisji Konkursowej.

 

Konkurs Kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką” odbył się w ramach operacji pn. „Organizacja imprezy kulturalnej ‘POWIDLAKI 2019’ połączona z promocją produktów lokalnych” współfinansowanej ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2019!

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Jerzy Nogal – Przewodniczący
  2. Maria Małek – Członek
  3. Małgorzata Kuś – Członek
  4. Zofia Jeż – Członek
  5. Arkadiusz Kotuła – Członek

po dokonaniu oceny wyłoniła następujących laureatów:

KATEGORIA A potrawa/produkt ze śliwką

I miejsce: Stowarzyszenie „Przyszłość Dąbrówki” – Zawijane zrazy z przelatka z sosem śliwkowym

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka – Kaczka luzowana faszerowana musem i orzechami z sosem śliwkowym

III miejsce : Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Tanewska – Żeberka wieprzowe w sosie z powidłem śliwkowym

KATEGORIA B nalewka na bazie śliwek

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Łętownia – Nalewka z suszonych śliwek z nutą kawy i migdałów

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Podolszynka Plebańska – Nalewka ze śliwki

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Bukowina – Nalewka z węgierki

KATEGORIA C powidło śliwkowe

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów – Powidło Krzeszowskie

II miejsce: Stowarzyszenie EKOGAL – Powidło z mirabelek

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Zalesianki – Powidło z węgierek

 

Nagroda specjalna za wystrój stoiska: Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Tanewska

 

W konkursie wzięło udział 27 podmiotów. W kategorii A potrawa/produkt ze śliwką oceniono 27 produktów, w kategorii B nalewka na bazie śliwek oceniono 25 produktów, w kategorii C powidło śliwkowe oceniono 24 produkty.

 

Konkurs objęty był Patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego.

Laureaci i uczestnicy Konkursu otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2019 oraz pamiątkowe statuetki sfinansowane przez Pana Roberta Bednarza – Starostę Niżańskiego.